Inboedelverzekering afbeelding

Inboedelverzekering

De spulletjes in uw huis kunnen door allerlei oorzaken beschadigd raken of ze kunnen gestolen worden. De financiële gevolgen zijn dan vaak groot. Niet verwonderlijk dat vrijwel iedereen in Nederland een inboedelverzekering heeft.

Waarvoor bent u verzekerd?

Met een inboedelverzekering bent u verzekerd voor schade aan uw inboedel als gevolg van ondermeer:

  • Inbraak, diefstal of een poging daartoe
  • Schroei- zeng- of smeltschade
  • Blikseminslag en oververhitting door inductie
  • Ontploffing
  • Storm
  • Diefstal van tuinmeubilair, tuingereedschap, wasgoed
  • Inhoud van diepvriezer bij defect of stroomuitval
  • Regen of andere neerslag die onvoorzien de woning binnendringt
  • Gesprongen waterleidingen
  • Rook en roetschade

Vaak zijn ook specifieke kosten gedekt zoals kosten voor het opruimen na een schade of voor het opsporen van de oorzaak van een lekkage. Schade veroorzaakt door ‘catastrofes’ zoals oorlog, atoomkernreacties of overstromingen worden niet vergoed.

Uitgebreid verzekeren

Sommige inboedelverzekeringen dekken ook schade als gevolg van ‘ieder plotseling en onvoorzien onheil’. Denk bijvoorbeeld aan de verwilderde kat die uw gordijnen vernielt of die vaas die u bij het stofzuigen omstoot.

Smartphones

Smartphones behoren tot de meest geclaimde zaken op de allrisk inboedelverzekering. Omdat de schadelast erg hoog is, hebben verzekeraars de dekking beperkt. Een beschadiging door een val is bij geen enkele verzekeraar nog gedekt op de basisdekking van de inboedelverzekering. Wel kan deze schade op de uitgebreide dekking zijn opgenomen. Wat er precies verzekerd is op de uitgebreide inboedelpolis, hangt af van de dekking die u kiest en van de verzekeraar. Misschien wordt maar een bepaald percentage van de kosten vergoed. Er kan ook een flink eigen risico zijn. Bovendien hanteren verzekeraars verschillende periodes waarin de nieuwwaarde nog vergoed wordt. 

Andere mobiele elektronica

Ook voor andere mobiele elektronica wilt u bij schade kunnen rekenen op een vergoeding. Denk aan laptops, tablets. koptelefoons, mobiele navigatie, smartwatches, mobiele spelcomputers en medische hulpmiddelen. Wij bespreken met u of u de apparatuur los verzekert of dat u beter een mobiele elektronicaverzekering af kunt sluiten, als aanvullende dekking op uw inboedelverzekering. De dekking geldt dan ook voor schade die u buitenshuis oploopt. 

Wij adviseren u graag hoe u uw apparatuur zo goed mogelijk verzekert.

Buitenshuisdekking

De inboedelverzekering kan een wereldwijde buitenshuisdekking bieden voor dure spullen die u ook buiten uw woning gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan uw camera of uw horloge.

Hoeveel krijgt u vergoed?

Als recent gekochte goederen verloren gaan, krijgt u de nieuwwaarde uitgekeerd. Maar naarmate de tijd verstrijkt, raken uw spullen verouderd of slijten ze. Dan is de vergoeding gebaseerd op de dagwaarde. Iedere verzekeraar berekent die dagwaarde op zijn eigen manier. Bij de ene verzekeraar krijgt u dus een hogere vergoeding dan bij de andere. Een goede ontwikkeling is dat steeds meer verzekeraars hun afschrijvingslijst openbaar maken. Daarop staat na hoeveel jaar allerlei goederen bij die verzekeraar zijn afgeschreven. Wij als uw adviseur bekijken deze afschrijvingslijsten ook om de kwaliteit van de dekking te kunnen beoordelen. In ons advies over het afsluiten van een schadeverzekering nemen we dat oordeel zeker mee.

Eigen risico

Bij de meeste inboedelverzekeringen kunt u kiezen voor een eigen risico. De schade-uitkering is dan lager, maar u betaalt ook wat minder premie. Voor stormschade rekenen de meeste verzekeraars standaard een eigen risico.

Kostbaarheden

Bepaalde zeer waardevolle spullen, bijvoorbeeld sieraden en kunst, zijn niet goed te verzekeren op de inboedelverzekering. Een kostbaarhedenverzekering of een specifieke aparte verzekering kan dan een betere keuze zijn. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Onderverzekering

Bij het afsluiten van de inboedelverzekering spreekt u een verzekerd bedrag af dat de totale waarde van uw spullen goed weergeeft. Bij de meeste verzekeringen stijgt het verzekerde bedrag ieder jaar automatisch. Veel verzekeraars bieden bovendien een garantie tegen onderverzekering. Lees de polisvoorwaarden om na te gaan of onderverzekering afgedekt is.

Als u veel nieuwe, dure goederen heeft aangeschaft kan de verzekerde waarde van uw inboedel toch te laag zijn. U bent dan onderverzekerd. Als u door een brand uw gehele inboedel verliest, krijgt u in dat geval niet alle schade vergoed. Maar ook bij een deelschade krijgt u bij onderverzekering slechts een deel van de kosten vergoed. Laat daarom regelmatig uw inboedelverzekering checken.

Preventie

U kunt veel doen om inbraak en brand te voorkomen. De kans op schade of diefstal wordt dan een stuk kleiner. Heeft u uw huis goed beveiligd? Met een erkend beveiligingscertificaat krijgt u vaak een aantrekkelijke korting op de premie van uw inboedelverzekering.

De premie

De premie is afhankelijk van:

  • Het verzekerde bedrag
  • De dekking (standaard of uitgebreid)
  • De regio waar u woont. Grote steden zijn het duurst
  • Het type woning
  • Uw schadeverleden
  • Aanwezigheid van een beveiligingscertificaat

Schade aan de woning

Voor schade aan uw woning zelf is er de opstalverzekering opstalverzekering.

Gerelateerde pagina’s